Ishotellet i Jukkasjärvi är något helt unikt

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett av våra mest spektakulära resmål och ett måste för dig som vill uppleva den norra delen av Sverige på riktigt!

Ishotellet i Jukkasjärvi tar världen med storm

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett av Sverige kändaste och mest spektakulära sevärdheter. Nära på ett måste om man vill resa i Sverige. Och är man från något annat land än just Sverige så kan ishotellet i många fall vara ett av få besöksmål man faktiskt har hört talas om här. 2018 hade Time Magazine med Yngve Bergqvists, grundaren av hotellet, Ishotell på sin lista över världens 100 bästa besöksmål. Häftigt va?

Ishotellet är en självklar destination för folk som befinner sig i eller i närheten av Kiruna och den lilla byn. Byn Jukkasjärvi är främst, om inte enbart, känd för att vara just platsen där man hittar världens första ishotell.

Nybyggt för 60 miljoner

Tidigare har hotellet varit en färskvara. Då hotellet bestått helt utav is, som man bland annat plockat från den närliggande Torneälven, så har det bara varit uppbyggt under vintern och därefter har man fått bygga upp det år efter år. Mer imponerande för varje gång. Men nu har man hittat en permanent lösning som gjort det möjligt att hålla öppet året om.

Med hjälp av en ny stor kylanläggning kommer man kunna hålla den nya anläggningen nerkyld under dom varma månaderna. Och med hjälp av solcells-paneler kommer man kunna producera all den energi som krävs för att hålla igång anläggningen. Slutnotan för det nyrenoverade ishotellet? Någonstans mellan 60 och 65 miljoner kronor.

Tidigare hade hotellet 15 stycken sviter, nu består det av uppemot 20 stycken iskuber med implementerade med renskinn. Men vill man besöka ishotellet så är ett tips att vara ute i god tid.

Hotellet i sig har även ett festrum och är utöver det fyllt med konstverk och skulpturer gjorda av konstnärer från världens alla hör. Dessa is-konstverk var tidigare extra speciella då dom smälta så fort värmen tittade fram.

Utöver bara känslan och upplevelsen att få i en av sviterna av is och sova på renskinn så kan utnyttja den otroligt vackra naturen på alla sätt och vis. Hundsläde, vandring, skidor och skoteråkning är vanligt förekommande aktiviteter. Eller varför inte titta på Norrskenet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Menu